St.Maarten
Beleef het avontuur met ons mee
 
Datum 31-05-2013
Locatie GRENADA!! SPICE ISLAND!!
 

Grenada noemen ze het Spice Eiland, niet zo gek want tijdens onze tour over het eiland zien wij van alles groeien en bloeien. Ralph onze gids laat ons van alles zien ruiken en ook proeven (of het nou lekker is of niet)  hij  heeft het een en ander meegebracht!  Ongelooflijk, wij zien  Cashew, Ananas , 3 soorten Bananen, Mango’s, Cacao, Zuurzak, Broodvrucht, Kruidnagel, Cocosnoot,  Kalabassen, Stervrucht, Nootmuskaat, Mami-appels ,Gember, Kaneel, teveel om te onthouden ik ben vast het een en ander vergeten.

Onze eerste stop is de Concord-waterval, overal stroompjes  de waterval zelf is niet zo heftig volgens Ralph, vanwege de droge tijd, toch genoeg voor Maarten om een frisse duik te nemen!

Daarna bezoeken wij de Nootmuskaat Coöperatie in Gouyave, een fabriek waar de nootmuskaat verwerkt wordt, alles gaat hier nog met de hand, je waant je jaren terug in de tijd, over ergonomie tijdens het werk maar niet te praten. Als alles gedroogd, gekrusht, gepeld, gescheiden en gesorteerd is, worden de grote jute zakken gevuld en is het klaar voor transport. Grenada heeft na Indonesië de grootste productie van nootmuskaat.

Aangekomen bij Leapers Hill  een enorme hoge kliff waar veel indianen de zee insprongen om zo te ontkomen aan de slavernij,  krijgen wij spontaan hoogtevrees!

Hier lunchen wij in een lokaal restaurant met uitzicht over de baai!

Rum hoort bij de Caribbean en zo slaan wij  een van de oudste rum fabriek op het River Antoine Estate hier op Grenada niet over. De  fabriek bestaat al sinds 1785 en als je je een weg baant over de vele suikerrietstengels heb je het idee dat je in vroeger tijden belandt bent. Het watervalletje dat de watermolen in gang brengt die op zijn beurt de crusher aandrijft en zo de suikerrietstengels plet, het vocht loopt via een gootje naar de koperen ketels waar het gestookt wordt tot de juiste suikerconcentratie. Het fermenteren gebeurd in grote betonnen bakken zonder gist, gewoon in de buitenlucht. Daarna nog het destillatie proces en alles nog op hout gestookt! Van suikerriet tot rum!! Na afloop mogen wij de rum ook nog proeven, hmmm wij zijn geen echte rum liefhebbers maar de rumpunch was echt lekker!

 

 

Last update: 30-03-2014